Een jaar in Spanje

Vorig jaar, op 1 augustus, zwaaiden wij voor de laatste keer onze gasten van ons hotel in Anderen uit en een week later speelde ik – voorlopig – voor de laatste keer een rondje golf met de maandaggroep. En weer een week later reden wij naar Zuid Spanje, een nieuwe toekomst tegemoet. Want het plan was om een huis in Spanje te kopen en daar een Guesthouse met een aantal gastenkamers te realiseren. Nu, een jaar later, kijken wij op een geslaagd jaar terug.

 

Wij wonen in Fuengirola aan de zuidkust van Spanje. De plaatsen Malaga en Marbella zijn niet ver weg. Wij hebben een huis gekocht en na een grondige verbouwing hebben we een heerlijke woning voor ons zelf en op de verdieping onder onze woning konden we twee gastenkamers realiseren. Een mooie terrastuin en een heerlijk zwembad maken dit plaatje helemaal compleet. En ook mooi: we wonen op 800 meter van het strand.

 

Twee luxe gastenkamers, uiteraard voorzien van alle moderne gemakken: heerlijke bedden, je eigen en-suite badkamer, een smart tv, wifi en een airco. Parkeren is geen probleem, maar als je met openbaar vervoer wilt reizen, dan kan dat ook. De trein stopt op 400 meter van ons huis en brengt je naar Fuengirola, maar ook naar het vliegveld en naar Malaga Centrum.

 

Dan het golfen, voor leden van Exloo natuurlijk heel belangrijk. Wij wonen aan de Costa del Sol, maar dat wordt ook Costa del Golf genoemd. En dat komt door de aanwezigheid van zo’n 70 golfbanen in het gebied tussen Malaga en Marbella. En wat voor banen! Ik heb bijvoorbeeld op Alhaurin Golf gespeeld, een spectaculaire baan ontworpen door Severiano Ballesteros. Zonder buggy red je het niet op deze 18 holes baan. Schitterende uitzichten op de bergen rond Mijas aan de ene kant en op de Middellandse Zee aan de andere kant. En heel veel hoogte meters maken. Prachtige afslagen van een tee en je bal landt 50 meter lager. Schitterende baan met een heerlijk restaurant en super mooi terras. Ook heb ik gespeeld op Guadalhorce, een baan “naast” het vliegveld van Malaga. Je hebt het gevoel dat je bij een hoge bal de piloot uit zijn cabine schiet, zo laag gaan de vliegtuigen over.

 

Ik ben lid geworden van Miraflores Golf in Riviera del Sol (Mijas Costa). Een gezellige club, een mooie, afwisselende baan met voldoende uitdagingen. Ook hoogte verschillen, maar als je nog goed ter been bent kan je de baan zonder buggy spelen – tenminste mij lukt het. Wij spelen met de Dutchies op maandag en op woensdag 18 holes.

 

De Dutchies is een gemêleerde groep mensen. Nederlanders, Belgen, een paar Duitsers die met Nederlanders zijn getrouwd, een Waalse Belg en een Luxemburgse zijn lid. En de groep wordt op onregelmatige tijden aangevuld met andere spelers. Overwinteraars, vakantievierders, mensen die hier een appartement hebben en daar dan een week of drie in gaan in wonen. En ook gastspelers zijn van harte welkom. Kortom, een steeds wisselende groep, en dat maakt het leuk.

 

Ik ben hier wel een “droog weer golfer” geworden. In het jaar dat ik hier nu woon en golf hebben we twee keer niet gespeeld omdat het regende. En voor dat buitje hadden we in Exloo onze schouders opgehaald. Misschien even onder een boom schuilen, maar dan wel weer verder. Hier zeggen ze: “Het is bijna altijd mooi weer, dus waarom zouden we met slecht weer gaan spelen”.

 

Golfen is hier duurder dan in Nederland. Niet alleen het lidmaatschap is duurder dan gemiddeld in Nederland, ook de greenfee’s zijn duurder. Voor 18 holes in het hoogseizoen betaal je al gauw € 60 – € 70 en dan heb je op de meeste banen ook nog de huur van de buggy. Maar je kunt met een Early Bird- of Sundowner Greenfee wel een aantrekkelijke korting krijgen. En vaak hebben ze leuke arrangementen met een combinatie van golfen en lunchen. En “hoogseizoen” is hier in de maanden december, januari en februari. Dat komt omdat dit qua weer en temperatuur de beste maanden zijn om te spelen. Overdag zo’n 22 – 25 graden met een lekker zonnetje. Dan zijn er veel overwinteraars en golftoeristen, de baan ligt er perfect bij, dus ideale omstandigheden en daardoor hogere prijzen. Juni, juli en augustus zijn de goedkoopste maanden, want het is gewoon niet lekker om nu te golfen – of je moet zoals wij doen om 7.30 uur afslaan. Tussen deze twee periodes in liggen de Mid Seasons, met gemiddelde greenfee’s en genoeg beschikbare starttijden.

 

Naast golfen kun je hier natuurlijk ook heel veel andere dingen doen. Zoals ik al zei: Malaga ligt op 35 km van ons huis en is een heel mooie stad. Iets verder weg, maar wel met de auto bereisbaar liggen o.a. Sevilla, Cordoba en Granada – dé steden van Andalusië. Het “mondaine” Marbella ligt op 30 km afstand en ook dat is een gezellige stad.

 

Dan natuurlijk de kust, het strand met de gezellige boulevard, de leuke strandtenten en altijd wat te doen. En Fuengirola is een heel leuke stad. Heel veel horeca, van typisch Spaanse tapaszaakjes tot alle soorten buitenlandse horecazaken. Ja ook Nederlandse kroegen!

 

Op sportief gebied kun je hier geweldig wandelen in de Sierra de Mijas en wil je ’s winters skiën, dan is op 150 km afstand het skigebied van de Sierra Nevada. Onze dochter was hier in maart en die ging ’s morgens vroeg weg om te skiën en lag ’s middags aan het strand van Fuengirola!

 

Nou golfers van Exloo, ik hoop dat jullie op deze manier een beetje een indruk hebben gekregen van ons leven hier in Andalusië. Wat ons betreft een prima leven. We nodigen jullie dan ook van harte uit om eens een kijkje te komen nemen. Wil je golfen, ik regel een greenfee, en je kunt bij ons logeren.

Kijk op onze website: www.maravillosoguesthouse.es en zoek op het internet maar eens op golfbanen in de buurt van Mijas.

 

Hartelijke groet van

Dick en Sandra