Footgolf in Exloo

FootGolf komt naar Exloo!

FootGolf, misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Maar binnenkort gaat dat in ieder geval gebeuren. Het bestuur van Golfpark Exloo heeft besloten om de sport FootGolf een kans te geven op de baan. Belangrijke redenen zijn: meer reuring op de baan, meer inkomsten (o.a. Horeca) en meer kaarthouders door

overstappende FootGolfers. Het jaar 2024 wordt gezien als een proefjaar, waarin maximaal 6 vooraf geplande inloopavonden en 6 wedstrijden / arrangementen georganiseerd worden.  Aan het einde van dit jaar zullen we onze ervaringen evalueren en een keuze maken voor de daaropvolgende jaren.

 

Wat is FootGolf?

FootGolf bestaat sinds 2009. Nederland geldt als de bakermat van het FootGolf. Het Nederlands Kampioenschap in 2009 is wereldwijd het eerste officiële FootGolf toernooi dat werd gespeeld. Vanaf dat moment had de sport een aantal jaren nodig om uit te groeien tot de sport zoals we die tegenwoordig kennen. Wat in het daarop volgende decennium volgde, was de oprichting van diverse nationale bonden, een internationale bond met inmiddels 34 aangesloten landen (FIFG), de organisatie van een World Tour en ook het WK FootGolf is inmiddels al drie keer gespeeld. We kunnen stellen dat de sport de kinderschoenen ontgroeid is. De spelers benaderen het ook als een serieuze sport. Bekijk hier een filmpje over Footgolf

 

FootGolf wordt gespeeld op golfbanen. De FootGolf hole, die een diameter van ca 50 cm heeft, wordt meestal gegraven in de buurt van de golfgreen (en afgedekt als er niet wordt gespeeld). Verder volgt het bijna volledig de regels van de golfsport. De bal moet in zo weinig mogelijk schoten in de hole belanden en ook andere regels, zoals bijvoorbeeld een onspeelbare bal, zijn van toepassing. Ook kent het FootGolf een par, maar die wijkt iets af van golf. Een par 3 voor golfers is voor een FootGolfer vaak een par 4, omdat de aftrap met een voetbal wat minder ver komt dan de afslag van een golfspeler.

 

En geen zorgen: een FootGolf speler mag onder geen beding voetbalschoenen dragen, kent de regels en etiquette die op de golfbaan van belang zijn en zal zich gedragen als gast op de golfbaan. Spelers die vaker spelen, weten dit. Spelers die nieuw zijn, staan altijd onder begeleiding. Vergelijkbaar met een golfclinic.

 

Samenwerking met FootGolf Noord

We worden, zeker in het eerste jaar, ondersteund door FootGolf Noord. Deze organisatie heeft inmiddels een ruime ervaring in de FootGolfsport. Als een van de ‘early adopters’ organiseerden ze van 2010 tot 2012 al drie keer een Gronings Kampioenschap met deelname van een flink aantal aansprekende voetballers. Sinds die beginjaren is de ontwikkeling snel gegaan. De sport heeft zich verplaatst naar de golfbaan en daar is FootGolf Noord steeds bij betrokken geweest. Contacten en samenwerkingen met golfbanen, het ontwerpen en implementeren van FootGolf op de golfbaan, de organisatie van grote toernooien, het bezoeken en organiseren van reizen naar grote internationale toernooien. In al deze facetten van het FootGolf is een jarenlange ervaring opgedaan.

 

De belangrijkste reden voor FootGolf Noord om dit te doen? De liefde voor het mooie spelletje, en daarmee de hoop dat de sport verder kan groeien en als een volwaardig onderdeel kan worden gezien van het meervoudig gebruik van golfbanen. Voor de golfbaan is de grote meerwaarde dat deze laagdrempelige kennismaking met de golfbaan in de toekomst meer golfers gaat opleveren.

 

Hoe en wat?

Voor het proefjaar 2024 worden 9 FootGolf holes gecreëerd op de Noord-lus. De locatie van de holes zijn in overleg met greenkeeper Guus Haikens bepaald en de holes worden binnenkort gegraven. Zo zijn we klaar voor de aftrap op 22 mei. Dan staat de eerste inloopavond gepland voor FootGolf spelers en geïnteresseerden uit de regio.